RSS

Џез музика




Луј Амстронг
Џез (јаzz) музика настала је у Америци, почетком 20. века. То је био први музички стил који је настао на овом континенту. Почетке џеза проналазимо у песмама уз рад и духовним песмама црних робова, који су песмом исказивали своје дубоке осећаје и носталгију за Африком, која је била њихова домовина.
У почетку је то била музика сиромашних Афроамериканаца који су живели у Њу Орлеансу, а потом је освојила и цео свет. Ова музика инспирисала је и надахнула многе композиторе уметничке музике, попут Игора Стравинског, Морисела Равела, Клода Дебисија, Паула Хиндемита и других.
То је музика заснована на импровизацији, која уједињује елементе европске и афричке музике.

Биг Бенд Радио-телевизије Србије.
Најзначајнији џез оркестар код нас је Биг Бенд Радио-телевизије Србије. Основан је 1954. године. Током година са њим су наступале највеће светске звезде музике, као што су Реј Чарлс, Бени Голсон, Џозефина Бекер, Миреј Мате, Фрида Лингстад из познате групе АБА, и многи други. Некадашњи музичари овог ансамбла су данас светски познати џез музичари, као што су Стјепко Гут и Душко Гојковић.
Оркестар има велики репертоар дела класичног џеза, као што су нумере које су написали Каунт Бејзи, Глен Милер, Дјук Елингтон, домаћа дела базирана на домаћем музичком наслеђу, као и евергрин и репертоар филмске музике.

Најважнији елементни џеза
У џез музици постоје различити извођачки састави. Међутим, сви имају три групе инструмената: ритам секцију, која ствара ритмички пулс; хармонску подлогу (клавир, контрабас, удараљке, бас-гитара); и солистичке инструменте који свирају импровизације. То су најчешћи лимени дувачки инструменти.
Џез музика најчешће подсећа на дела која су писана у форми теме са варијацијама. Том утиску доприноси импровизација. Импровизација је најважнији елемент џеза. То је стварање музике без нотног записа, на основу спонтаног осећаја музичара, а на основу теме (мелодије) која се чуке на почетку копозиције.


Подврсте џеза

Као и у свакој врсти музике, и у џезу постоје различити стилови свирања, као што су диксиленд, свинг, бибап, џез рок, симфонијски џез и други.
 
Диксиленд је стил који обједињује елементе блуза и регтајма. Са овим стилом први пут се појавила и сама реч µез (Џез). Диксиленд се појавио у Њу Орлеансу, а потом се проширио широм Америке. Типични дикисленд, или њу орлеанс џез (New Orleans Jazz) како су га још звали изводила је мала група од 5-8 музичара. Основна карактеристика стила јесте групна импровизација. Музичари су за импровизацију користили мелодије познатих маршева, црквених песама, регтајма или блуза.

Свинг се појављује у првој половини 20-ог века. Карактериша га чврста ритмичка секција, умерени или брзи темпо и синкопирани ритам*. Свинг музику најчешће је свирао велики извођачки састав који се зове биг бенд, а саксофон је добио једну од водећих улога. Познати предтсавници ове музике су пијаниста Дјук Елингтон, трубач Глен Милер и, како су га назвали, Краљ свинга – кларинетиста Бени Гудман, Њихови оркестри су тридесетих и четрдесетих година 20 – ог века били подјенако популарни као рок састави педесетих година. Најпознатије певачице су биле: Били Холидеј, Ела Фицџералд, Сара Вон.


Бибап је џез правац којег карактерише брз ритам. Ова музика потпуно је различита од лаганих плесних ритмова великих свинг оркестара. То је био први стил намењен слушању а не игрању. Обично га изводи мањи џез састав којег чине: клавир, тенор саксофон, контрабас и бубњеви. Најпознатији музичари су били саксофониста Чарли Паркер, трубач Дизи Гилеспи и пијаниста Теолонијус Монк.


Џез рок настао је крајем шездесетих година прошлог века комбинацијом џез и рок музике. Нови стил ујединио је џез импорвизацију са звуком електричне гитаре и чврстим ритмом рока. Најпознатији представник овог правца био је Мајлс Дејвис.
Спајањем џеза и симфонијске музике настао је симфонијски џез. Његов оснивач био је амерички композитор Џорџ Гершвин, а позната дела која су писана овим стилом су Рапсодија у Плавом за клавир и оркестар и опера Порги и Бес.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Постави коментар